tisdag, mars 09, 2010

Kvinnodagen i alla ära....

Sällan har jag väl blivit firad på Internationella Kvinnodagen, denna fantastiska dag för alla kvinnor. *dryper av ironi* Vart är Internationella Mansdagen? Så här i jämlikhetens anda ska väl karlarna oxå få ha en dag då man uppmärksammar deras särskilda problem. För det verkar var det man ägnar sig åt. På Kvinnodagen så klagar vi extra mycket på löneskillnader, kvoteringar och manssamhället. Så hela dagen ägnas åt att männen har det bättre. Jag undrar om de håller med. Visst, kvinnodominerade yrken har sämre lön, det går ju inte att komma undan, men får vi högre lön genom att gnälla extra mycket en gång om året? Blir världen bättre om vi kvoterar in kvinnor?

Nej, jag tror att vi helt enkelt måste få världen att tänka om när det gäller kvinnoyrken som vård, omsorg och skola. Fan, vi jobbar med allas vår framtid, eller de svagaste, eller de som fört oss dit vårt samhälle kommit idag. Är inte dessa individer de viktigaste i vårt samhälle? Borde man inte se det som ett yrke med hög status att få jobba med dessa? Jag tycker i alla fall att vi som gör dessa jobb, gör något så viktigt att det borde synas i lönekuvertet. Vi tar ansvar för liv och fostran, är det inte värt något? Att många av oss dessutom har akademisk utbildning för detta ändamål och har dragit på oss precis lika mycket studielån som en ingenjör eller ekonom, det är det ingen som tänker på.

Kvotering är dock av ondo i mina ögon! Vilken kvinna vill ha ett jobb där man kvoterat in henne på grund av hennes kön och inte hennes kompetens? Jag hade inte satt min fot där! Om valet står mellan en kvinna och en man med exakt samma kompetens, så kan jag kanske tycka att en kvinna kan få komma in för att föra in ett annat perspektiv i verksamheten. Men att peta in kvinnor bara baserat på kön, det är vansinne! Vilken verksamhet eller individ gagnas av det?

Men, men... Någon listig krönikör på Aftonbladet yttrade sig om att enda sättet att få jämställdhet i samhället är att låsa föräldradagarna 50-50 på vardera förälder. Ja, men så bra! Vi blir mer jämställda för vi tvingar papporna att ta hälften av dagarna, eller kanske tvingar kvinnorna att släppa ifrån sig fler dagar än idag. Hur illa rimmar inte det? Att vara hemma med sitt barn är ju något som faktist, hur politiker och andra än säger, är baserat på familjens överlevnad i stor utsträckning. Visst, min Calle kan vara hemma hälften av dagarna, men för att vi ska överleva ekonomiskt så måste han då ta ut 7 dagar i veckan för att kompensera upp för min "kvinnolön" på mitt kvinnodominerade arbete. Jag däremot kan ta ut 4 dagar i veckan när han jobbar och på så sätt förlänga tiden vi kan ha våran lille hemma.

Så vad händer om man låser dagarna 50-50? Tja, barngrupperna på dagis lär ju växa och allt yngre barn får börja tidigare för mamma och pappa har slut på föräldradagar. Vem gynnar detta i slutändan? FK predikar ju att de här dagarna är barnets dagar... Ja jösses vilket system.

Men, Elliot han firade sin mamma på kvinnodagen han. Han målade en teckning där han själv, jag och Tristan jobbar som brandmän och släcker en brand i ett hus. Sedan byggde han två snögubbar till mig. Eller ska jag säga en snökvinna och en snögubbe? Det ena var jag i alla fall och den andra som lutade lite, var Elliot själv som kramade sin mamma på kvinnodagen. Han har nog inte en aning om vad vi "firar" men han gjorde det på sitt sätt i alla fall. ;) Sötnos!

2 kommentarer:

Lisa sa...

Han är bra fantastisk den där ungen!! Krama han från mig!

Catten sa...

Han e verkligen helt fantastisk den där grabben!
Bra skrivet förresten, kan inte annat än att hålla med!