måndag, februari 08, 2010

Någon som sett våren?

Jag tröttnade på snön plötsligt och gör bloggen till vårplats. Så nu blir det blommigt för hela slanten så man har något fint att titta på när snön vägrar att ge sig. :) Hoppas ni gillar det med.

Jag har fått en vansinnig lust att få ordning här hemma. Jag vill sätta upp fina gardiner, köpa nya härliga blommor och pynta allt fint och i ordning. Men några blommor blir det inte förrän kylan släpper, våra fönster drar för kallt så blommorna överlever inte där just nu. Skräp! Har en armé av tomma krukor på bänken i köket. Snart köper jag platsblommor. He he!

Får jobba mig igenom mastodont-tvätten istället. Calle röjde sin sida av sängen och sin garderob i lördags och Elliot fixade på sitt rum med, vilket resulterade i vansinnigt mycket tvätt! Grattis till mig... Konstigt hur arbetsfördelningen blev sån här. Hmmm...

*************************************

Skulle ju lägga upp en ny update på bebisen med ja... Igår döpte jag och Systeryster om den till Dronten. He he...

Vecka 12

Mamsen:
Risken för missfall minskar nu. Av de missfall som inträffar så sker drygt 90 procent före utgången av vecka 12. Om du skulle få en mindre blödning betyder det inte att ett missfall är på väg. Om det inte är blodfärgat eller rinner så kan det bero på andra orsaker som till exempel lågt liggande moderkaka. Om moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen kan det uppstå en liten blödning från kanten av moderkakan.
Placeringen av moderkakan kan ses med hjälp av ultraljud, på de flesta brukar den dras uppåt i takt med att livmodern växer och då slutar dessa mindre blödningar. Under de tre till fyra sista månaderna ska du däremot söka läkare även vid smärre blödningar.
Moderkakan har tagit över tillförseln av näring och syre till barnet. Moderkakan och fosterhinnorna skyddar även barnet mot infektioner. Som skydd för bakterier bildas det också slem i körtlarna i livmodertappen. Du bör ändå avstå från att äta sådant som kan innehålla bakterier och parasiter som är skadliga för barnet under graviditeten. Vanligtvis har illamåendet och tröttheten börjat avta efter de första tolv veckorna. Vissa har gått upp några kilo i vikt, andra kan i stället ha gått ner något.
Nu har du säkert haft ditt inskrivningssamtal med din barnmorska. Om inte så är det hög tid nu.

Dronten: Fostret är cirka sex centimeter stort och väger cirka 15 gram. Fostret börjar röra sig spontant, vrider på huvudet, hickar och rör på fingrarna som dessutom har fått fingeravtryck. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar.


2 kommentarer:

Lisa sa...

Hur små fingeravtryck e inte det då?!?! Galet säger jag bara! =)

mamsen sa...

Fin vårblogg. Idag kvittrade fåglarna så nu känns det som om den i alla fall är på g, våren alltså