torsdag, januari 22, 2009

Skrutt-update

Vecka 25 - 21 jan - 27 jan 2009
Mamma: Placeringen av livmodern är vid denna tidpungt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på MVC för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 140-150 och hjärtljudet låter som en galloperande häst.

Skrutten: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade. Det ofödda barnet mäter cirka 31 cm och väger cirka 650-700 gram. Men längd och vikt varierer efter ca vecka 20 stort från barn till barn.

Aj, aj, aj.... Isgator är inte bra för höfterna vill jag lova. Jag mer stapplar än går för tillfället och får därför mer ont i höfterna och dessutom i ryggen för jag tror jag spänner mig snett på nåt vis. Men, men. Har tagit tag i körkortandet lite mer igen, körde en lektion igår och en idag. Ska köra en nästa vecka med. Har gjort färdigt mitt repetitionsprov på körskolan så nu räknas jag som "klar" med teorin. Dvs jag bör klara en uppskrivning vid det här laget. Så har jag tur kanske jag har körkort snart. :)

Imorgon ska jag till MVC igen. Spännande att få höra hjärtat igen och naturligtvis alltid lika kul att se om man blivit nåt tyngre. Återkommer med rapport efter besöket. :)

Kram på er!

2 kommentarer:

mamsen sa...

Var rädd om dig. Skönt om du hinner bli klar med körkortet innan Skrutten kommer.
Kram

Maggan sa...

Akta svanskotan! Skrutten ska ut den vägen. Krama pappan från mig!