fredag, december 19, 2008

Hjärtljud och Skrutt-update

I onsdags var vi hos barnmorskan för första kontroll sen inskrivningen i höstas. Allt var bra och vi fick lyssna på Skruttens hjärta. 140 slag/min var det minsann. :) Massa liv blev det i magen när dom skulle hitta hjärtljuden, liten bara sparkade och sparkade mot mikrofonen. Fina ljud med fötterna i alla fall. ;) Nästa kontroll i slutet av januari.

Vecka 20 - 17 dec - 23 dec 2008
Mamma: Nu har halva graviditeten gått och det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se några avvikelser i mammans hälsa. Vid vissa av besöken kontrollerar man vikten, blodtryck, blodvärdet, urinprov och blodsocker.

Skrutten: Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 cm långt och väger runt 250 g. Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna. På flickor formas vagina och äggstockarna innehåller vid den här tidpunkten över sex miljoner ägg, men reduceras till 300-400 ägg innan hon blir fruktbar. Pungen är fortfarande tom på pojkar.

1 kommentar:

mamsen sa...

Kanske mormor kan få känna på skruttens rörelser i magen under julen?
Kram