onsdag, oktober 29, 2008

Fånigt gravidtjat ;)

Har precis kommit från läkaren som på 4 sekunder konstaterade att jag har ett bråck i naveln, något som vare sig MVC eller SpecMVC kunde hitta. Dom gör dock inget åt det förrän efter graviditeten så det är bara att stå ut bäst det går. Skönt att veta vad det är dock.

Nu kände jag att det var dax för att bli gravidfånig. ;) Så här kommer lite info om lilla krypet som nu är i 14:e veckan (13+1 för att vara exakt).

Vecka 13
Mamma:
Mot slutet av tredje månaden har livmodern trängt upp ur bäckenet och
in i bukhålan. En erfaren barnmorska kan kanske känna den precis ovanför blygdbenet, men det är inte ovanligt att det dröjer ännu ett tag innan den känns tydligt. Illamåendet, kräkningarna och tröttheten avtar normalt runt vecka 13 men du kan fortfarande känna mer eller mindre för vissa födoämnen. En del omföderskor kan känna av fostrets rörelser, men det är väldigt ovanligt.

Fostret: Alla organ har nu bildats och nu återstår finjusteringar. Fostret kan fortfarande inte överleva utanför livmodern då organen inte är mogna. Mognaden sker under resten av graviditeten. Nu ska ditt barn växa till sig för att klara livet utanför livmodern. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen, kan även snurra runt. Fostret är ca 9 cm långt och väger ca 20-35 gram.

Vecka 14
Fostret: Fostret är nu ca 11 cm lång och väger ca. 60 g. Det får all sin näring från den färdigbildade moderkakan. Ögonen kommer att ligga på ansiktets framsida, öronen placeras riktigt, näsan blir mer markant och det allra första håret syns.

2 kommentarer:

mamsen sa...

Det blir en liten operation då förstår jag. Heja barnbarn, väx på
kram

lillasyster sa...

åhh krypet haha elliot grodan o bäbiskrypet :P klockrent!