onsdag, oktober 10, 2007

Tillfällig hemmafru...

Sonen kom hem i söndags med svinkoppor i näsan och på natten kom hans falska krupp igång, som vanligt när han är eller håller på att bli förkyld. Så nu har jag varit hemma för vård av barn från i måndags med ett monster som hostar elakt på nätterna och är hes på dagarna. Svinkopporna är ju en grej i sig eftersom de är så smittsamma och barn gärna pillar sig i näsan stup i ett och sedan pillar på allt annat, så om en unge på dagis har det så kan man ge sig på att det kommer på flera inom några dagar. Eftersom jag själv jobbar på dagis så har jag fått lära mig att man ska vara hemma till skorporna slutar vara gula, då smittar de inte längre. Det värsta är när de dyker upp på andra ställen på kroppen just när man tror att de har läkt. Gillar inte såna koppor alls!

När man går hemma hela dagarna med en 5-åring som helst pillar för sig själv i sitt rum så får man ju lite tid till att vara hemmafru, dvs städa och göra andra saker man inte vanligtvis har tid med. Man har dessutom en hel dag på sig att i någorlunda lugn och ro fundera ut vad man ska göra för mat på kvällen. Man hinner till och med rota fram recept man inte använt på evigheter och det är ju lite kul. Gårdagens middag var gratäng på potatis, köttfärs och kantareller. Ska egentligen vara trattkantareller men vanliga funkar utmärkt. Vansinningt enkelt att göra, den lagar sig själv mer eller mindre och dessutom e det otroligt god! Till och med 5-åringen godkände skapelsen och det är inte helt illa. :)

För den som vill testa: Bryn köttfärs och svamp (salta, peppra och ha gärna i vitlök efter tycke och smak), skiva upp potatis. Lägg potatis i botten av en smord form, häll svamp/köttfärsblandingen uppepå och toppa med ett lager potatis. Salta och peppra lite mellan lagren. Häll på grädde (eller grädde blandad med mjölk för nyttighetens skull) och lite smör på toppen. Ca 40 min i 200 grader mitt i ugnen. Klart!

I ärlighetens namn så är det inte mitt recept utan det kommer hemifrån faktiskt. :) Så vi kan tacka papsen för det. :) Har iaf för mig att det var han som införde den hemma. Annars så tackar vi mamsen. ;)

2 kommentarer:

helena sa...

duktig du e :) ja snor dedär receptet hörru har saknat den där jävla rätten länge nu :)

mamsen sa...

Detta värmer pappas hjärta.
Kram
Ps vad sugen jag blev får nog be pappa göra den till mig.Ds